Yoga för hälsa och välmående

Yoga

Seasonal Yoga

Seasonal Yoga är en mjuk, flödande och rörlig yoga, som har sitt ursprung i Hatha yogan. Vi övar balans, styrka och smidighet men viktigast är vår närvaro i oss själva med hjälp av vår djupa andning. När vi yogar i Seasonal Yoga följer vi naturens skiftningar och den kinesiska medicinens årstider. Stimulerar organ, deras meridianer och akupunkturpunkter i just den årstid vi är i. Det gör att yogans energi, flöde och asanas (ställningar) förändras under årets ”sex” årstider.

Yin yoga

I Yin yogan vilar du dina muskler och låter andningen och din djupa närvaro ta dig in i kroppens bindväv, som finns runt muskler, organ, skelett och under huden. Det är många gånger den spända bindväven som gör att du känner dig stel och osmidig. I yin yogan är det framförallt områdena kring nedre delen av ryggraden, lår och höfter som du jobbar med. Alla yinyogans ställningar utövas sittande eller liggandes på yogamattan. Yinyogan blir väldigt meditativ eftersom du håller ställningen i tre – fem minuter. Vi stannar i positionen och härbärgerar den intensitet eller smärta som ibland uppkommer. På detta vis blir yinyogan en träning inför livets motgångar, en mindfulness-meditation och uthållighetsövning. Vi vill observera och acceptera vad som händer inom oss när vi slappnar av och låter kroppen vila i ställningen. Yinyogan är en bra yogaform att kombinera med annan form av träning.

Även i Yinyogan följer vi den kinesiska medicinens årstider.

Restorative Yoga

I Restorative yogan undviker vi all slags obehag (till skillnad från yinyogan där många ställningar kan vara utmanande för kroppen och ge obehag). Vi ligger i positioner, som liknar de `snälla`positionerna i yinyogan, men använder oss av massor av kuddar, bolster, filtar och ibland en stol. Vi stretchar inte, vi drar inte ut och vi stimulerar ingenting. Vi låter allt bara vara och vilar. I Restorative yogan aktiverar vi det parasympatiska nervsystemet, som står för vila och avslappning, och låter i stället det sympatiska nervsystemet vila. När vi är i denna vila frisätts våra så kallade må-bra-hormoner. Stresshormonerna som adrenalin och kortisol har möjlighet att sjunka. Därför lämpar sig denna yoga för dig som känner dig utarbetad, stressad eller trött. Du vill bara ligga ner, slappna av och vila, inte tänka eller lära dig något. Restorative yogan vill ge dig stöd att kunna släppa kontrollen, släppa taget!

Mediyoga

Mediyoga är en terapeutisk yogaform utvecklad i Sverige av Göran Boll. Den kopplar samman uråldrig yogisk visdom med modern skolmedicin. Mediyoga används inom vården då svensk forskning vid Karolinska sjukhuset, Danderyds sjukhus mm har visat att Mediyoga fungerar bra vid olika sjukdomstillstånd. Stor vikt läggs till det långa djupa andetaget. Yogapassen bygger på effektiva andningstekniker, meditationer och enkla rörelser som kan skapa balans både fysiskt, mentalt och emotionellt. MediYoga görs på yogamatta eller på stol.

Önskar du anordna ett yogaevent eller friskvårdsdag med yoga är du välkommen att höra av dig. Vi kan säkert ordna något fint tillsammans. Namaste!